Sonja stop met liegen!


Had me voorgenomen om nooit meer iets te zeggen of schrijven over het gekopieer en gelieg van collega Sonja Bakker, maar ze maakt het nu zo bont dat ik hier op terug moet komen. Voor de lezers die nieuw zijn hier een korte samenvatting.

   
Uit: Zonder strijd geen waarheid – Bea Pols – 2011. 

In 2006 ontdekte ik dat nieuwe collega uit mijn boek (2003) delen gekopieerd had voor haar 1e boek (2005). Inclusief mijn spelfouten, komma’s en punten. Ik was boos en ging naar de media. Meteen werd ik beschuldigd van plagiaat door Sonja. Ik was niet zo rijk als mijn tegenstander, dus ik raakte alles kwijt. Kreeg veel tips en ik bleek niet de enige gedupeerde te zijn. Schreef alle ellende van me af in Zonder strijd geen waarheid (ebook) want ik was niet de enige waar ze van overschreef. In 2014 gebruikte ze een slogan die ik ook gebruikte en wilde dit ook als boektitel gaan gebruiken. Mijn boek kwam begin 2014 uit en haar boek zou eind 2014 bijna dezelfde titel krijgen. Dat was te zot voor woorden. Dus weer het gevecht aangegaan. Rechtszaak volgde, die ik verloor. Rechter stelde dat we beide dezelfde opleiding gevolgd hadden en door het opleidingsmateriaal geïnspireerd geraakt zijn. Op mijn vraag hoe het dan kan dat we beide exact dezelfde zinnen gebruiken inclusief komma, punten en spelfouten, terwijl dit heel anders verwoord werd in het lesmateriaal, kreeg ik van de rechter geen antwoord. Heel onbevredigend. Geld voor een hoger beroep had ik niet. Ik bleef achter met een burn-out, zonder bedrijf en met een dikke rekening aan proceskosten, terwijl we deze kosten niet op elkaar zouden verhalen.

Burn-out is over en ik ben weer op de goede weg. Nieuwe opleiding gevolgd.

20 augustus 2021 Sonja Bakker krijgt een ban van Instagram vanwege vermeend plagiaat van recepten inclusief foto’s. Zie voorbeelden van het knip en plakwerk bij RTL Boulevard. 31 augustus geeft ze het plagiaat toe van Instagram en beschuldigd ze haar personeel hiervan. Zie artikel in het AD. Vooral het laatste stukje schiet bij mij in het verkeerde keelgat: Sonja zegt:” Twintig jaar heb ik op een eerlijke manier mijn boeken gemaakt.’’ Daar staat geen gestolen woord in, verzekert ze. „Die maak ik helemaal zelf in eigen beheer. Voor de foto’s huur ik een professioneel bedrijf in, dat alles nauwkeurig in beeld brengt. Ook de recepten bedenken we zelf.’’ Pardon?! Hoe kun je als mens zo glashard liegen? Ga je schamen! Je bent betrapt met je hand in de koektrommel, en nu geef je toe dat je de helft van de koekjes hebt gejat en de rest laat je liggen? Dat gelooft toch niemand?! Verder zegt ze het met iedereen goed te willen maken. Met al dat gelieg, ben ik wel klaar. Wil je eerlijk zijn, dan staat mijn deur open 😉

Liefs Bea

+ There are no comments

Add yours