Casus 1 Overgewicht & hoge bloeddruk deel 2


Update na 1 week: 0,6 afgevallen. BMI is nu 26,1. Vetpercentage met 0,1 afgenomen. Zes keer gewandeld. Donderdag niet gewandeld in verband met vermoeidheidsklachten. Vrijdag is bloeddruk hoger dan de rest van de week.

Voorlopige conclusie: Dagelijks wandelen is in deze fase echt een must om de bloeddruk omlaag te krijgen. Lukt buiten wandelen niet, dan kun je altijd binnen sporten. Zo staan er vele sportprogramma’s op Youtube die je kunt doen.

Uitslag urine- en bloedonderzoek: Volgens de assistente van de huisarts was alles goed. Totaal cholesterol is 5.9 en een LDL cholesterol van 4,2. Dit is te hoog en de hoogste tijd om hier iets aan te doen. Door een verhoogd cholesterol heb je nu eenmaal ook een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ca. 20% is erfelijk. Rest is leefstijl.

Oorzaken van het ontstaan? De afgelopen periode heeft ze door ziekte minder bewogen dan normaal. De Coronacrisis heeft hier ook aan mee geholpen. Ze heeft een burn-out gehad, hormooninjecties gekregen en de zelfliefde was ook wat minder. Nu de hoogste tijd om de juiste stappen te zetten.

Hoe is de eerste week gegaan? “Die ene keer niet wandelen, had ik volgende dag echt spijt van, toen ik zag dat mijn bloeddruk hoger was dan de dagen ervoor. Het eten ging eigenlijk best goed en alles smaakt prima. Tis alleen even anders boodschappen doen en iets meer vooruit denken. Nu zet ik mijn eten vooraf weer klaar wat ik de afgelopen 3-4 jaar niet meer deed. Dat er al 0,6 af is, is heel mooi en motiveert me om verder te gaan.”

Maandag 18-1 kun je deel 3 hier lezen, dan zoomen we meer in op de hoge bloeddruk.

Liefs Barbara.