4-1 start van eerste casus voedingsgeneeskunde


Ondertussen heb ik al meerdere vragen gehad waar mijn opleiding precies over gaat en wat het verschil is met mijn opleiding gewichtsconsulente. Tijd om dit uit te leggen. Want er zijn meerdere verschillen en overeenkomsten. Vanaf 4-1 a.s. zal ik wekelijks een blog gaan bijhouden over mijn aanpak bij overgewicht en hoge bloedruk. Later zullen er meerdere casussen volgen over o.a. diabetes type 2 en overgewicht en de aanpak. metabool syndroom,

  1. Een gewichtsconsulent en voedingscoach kijkt voornamelijk naar de eiwitten, vetten, koolhydraten en het drinken (macro nutriënten/voedingsstoffen.)  Een orthomoleculair therapeut kijkt veel uitgebreider naar alle voedingsstoffen. Marco en micro (vitamines en mineralen).
  2. Gewichtsconsulente is een MBO opleiding, ik volg nu een post HBO opleiding.
  3. De voedingsadviezen van een orthomoleculair therapeut mogen aan gezonde én zieke mensen gegeven worden. Een gewichtsconsulent beperkte zich tot het begeleiden van gezonde mensen met overgewicht. En zijn ze niet gezond dan mag een gewichtsconsulent alleen voedingsadvies geven om af te vallen. Waarbij het doel van een orthomoleculair therapeut is om de zieke door middel van voeding te genezen.

Voedingsgeneeskunde is een vrij nieuw vak, maar baseert zich op vele wetenschappelijke onderzoeken naar de werking ervan. Het programma Dokters van morgen heeft ook meerdere keren hier aandacht aan besteed. O.a. over hoge bloeddruk verlagen met een gezonde leefstijl. Of programma’s over diabetes type 2 om te keren.

Mijn basis is en blijft gewichtsproblemen. Zowel onder- als overgewicht en ook eetstoornissen. Ik ben me nu aan het specialiseren in de werking van de hormonen, overgangsklachten, metabool syndroom (obesitas), diabetes type 2, hoge bloeddruk en het alle spijsverteringsproblemen. Zomaar supplementen slikken, ben ik geen voorstander van. Liever baseer ik dit op basis van een bloed- en/of urinetest en -uitslag. Dan weet je precies of er een tekort is en waar dit zit. Voedingsgeneeskunde inzetten voor tumoren en bij kanker laat ik, uiteraard, over aan gespecialiseerde artsen.

Binnenkort de eerste casus. Ik heb er zin in!

 

Liefs, Barbara.