Covid-19 en buikvet


80% van de mensen die door het Covid-19 virus op de IC belanden heeft overgewicht. Ik heb juist jarenlang een beweging gezien die zei dat overgewicht niet altijd voor klachten hoeft te zorgen. En dan komt er ineens een virus die blijkbaar toch onderscheid maakt tussen veel of weinig buikvet. Vreselijk natuurlijk al die mensen die ziek worden van dit virus, overlijden en levenslang schade ondervinden door dit virus. Toch vraag ik me af of het virus minder hard zou toeslaan in een land waar obesitas niet zo’n epidemie is als in ons land. Ook in andere landen zie je (vooralsnog) dat het virus met name de groep met overgewicht/obesitas het eerste raakt.

Mijn ervaring met overgewicht
Eens te meer blijkt nu ook weer dat een gezonde leefstijl echt belangrijk is. Ik heb jarenlang 40 kilo teveel meegesleept en ik moet zeggen, vrolijk werd ik er niet van. Ik was snel moe, liep moeilijk en had overal pijntjes. Voor mij was dit (achteraf gezien) het allemaal niet waard om dat extra gebakje te nemen of nog een wijntje extra te nemen. Ik was doodongelukkig in die tijd. Ongelukkig met mijn leven en vooral met mezelf. Leuke kleren (in grote maten) waren toen nog nauwelijks te vinden of onbetaalbaar. Als ik op verjaardag ging moest ik vooraf nadenken of er wel een stoel zou zijn waar ik op kon zitten. Wat anderen van mij zouden zeggen als ik daar wel een gebakje en een wijntje zou nemen. Wat anderen zouden zeggen als ik daar geen gebakje en geen wijntje zou nemen. Ik hield altijd rekening met een ander. Maar nooit met mezelf. Gelukkig voor mezelf heb ik ergens het licht gezien en ben ik aan mezelf gaan werken. Ondertussen heb ik voldoende zelfrespect gevonden om niet alleen mijn omgeving gezond te voeden maar vooral ook mezelf.

Herpak jezelf en beweeg
De eerste week in deze nieuwe situatie met een inteligente lockdown, was ik even van slag. Gelukkig kon ik vrij snel daarna de draad weer oppakken en nu probeer ik dagelijks een stukje te wandelen. Meerdere keren per week te fietsen en doe ik thuis ook de nodige oefeningen. Gelukkig staat het internet vol met gratis trainingprogramma’s dus is er voor een ieder wat wils. Nu belangrijker dan ooit om fit te worden en fit te blijven, want om de een of andere manier heb ik het gevoel dat dit virus nog lang niet klaar is.

Hopelijk is het niet helemaal voor niets en worden er over de hele wereld mensen wakker die inzien dat we beter voor onszelf en voor de wereld moeten zorgen ♥♥♥

Liefs Barbara